Noi reguli de TVA pentru comerțul electronic transfrontalier de la 1 iulie 2021

Știai că de la 1 iulie avem noi reguli de respectat privind TVA-ul pentru comerțul electronic transfrontalier? Dacă nu, află tot ce te interesează în acest articol pe care l-am pregătit pentru tine.

 Directiva (UE) 2017/2455 modifică Directiva 2009/132/EC eliminând titlul IV al acesteia referitor la importurile cu valoare neglijabilă. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2021, aceasta elimină scutirea de TVA la importurile de loturi mici (în valoare de maximum 22 EUR). În plus, directiva extinde actualul ghișeu unic al UE pentru a acoperi vânzările de bunuri la distanță, atât în interiorul UE, cât și din țări din afara UE.

·     Categoriile afectate in principal de aceste modificari legislative sunt: magazinele online; alte persoane impozabile care vând către clienți finali, persoane fizice din UE, bunuri atât intracomunitar, cât și importate; companiile care pun la dispoziție platforme electronice cum ar fi un marketplace, un portal sau alte mijloace similare care facilitează livrarea de bunuri către consumatorii (persoane fizice) din UE; operatorii poștali care se ocupă de importurile și livrările către consumatorii (persoane fizice) din UE.

·     Introducerea IOSS (Import One Stop Shop): Sistemul mini-ghișeului unic (MOSS) care permite furnizorilor de servicii de telecomunicații, radiodifuziune și televiziune și de servicii furnizate pe cale electronică (TBE) să se înregistreze în scopuri de TVA într-un stat membru și să declare în statul membru respectiv TVA-ul datorat în alte state membre, va fi extins la alte servicii B2C, la vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, precum și la anumite livrări interne de bunuri, rezultând astfel un ghișeu unic (One Stop Shop – OSS) mai mare.

·     Eliminarea pragurilor de 35.000/100.000 euro: Va exista un plafon unic de 10.000 euro pentru livrări de bunuri la distanță valabil la nivel UE (cumulat în toate Statele Membre), care va înlocui plafonul actual, diferit în funcție de Statul Membru de destinație. În cazul în care acest plafon este depășit, locul livrării de bunuri este în Statul Membru de destinație, astfel încât furnizorul bunurilor este obligat să colecteze TVA conform cotei aplicabile în acel Stat Membru al clientului.

·     Eliminarea scutirii de TVA la importul de loturi mici cu o valoare de până la 22 EUR. Aceasta înseamnă că toate bunurile importate în UE vor fi supuse TVA.

·     Va fi creat un nou regim special denumit ghișeul unic pentru importuri (Import One Stop Shop – IOSS) pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe cu o valoare intrinsecă care nu depășește 150 EUR.

·     Reguli speciale prin care o întreprindere care facilitează livrările, prin utilizarea unei interfețe electronice online, este considerată, în scopuri de TVA, ca a primit și furnizat bunurile ea însăși („furnizor presupus”).

·     Noi cerințe privind păstrarea înregistrărilor pentru întreprinderile care facilitează livrarea de bunuri și prestarea de servicii prin utilizarea unei interfețe electronice, inclusiv în cazul în care interfața electronică nu este un furnizor presupus.

·     Eliminarea facturii pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, va reprezenta de asemenea, o simplificare pentru întreprinderi.